Split, Kroatian toiseksi suurin kaupunki, on täydellinen matkakohde niin historiasta kiinnostuneille kuin rantalomailijoillekin. Tämä Adrianmeren helmi tarjoaa monipuolisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, jotka tekevät lomastasi unohtumattoman. Tässä artikkelissa esittelemme Splitin parhaat nähtävyydet ja aktiviteetit, jotta voit suunnitella täydellisen loman.

Diocletianuksen palatsi

Diocletianuksen palatsi on yksi Splitin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja se on myös Unescon maailmanperintökohde. Tämä valtava palatsikompleksi rakennettiin 300-luvulla Rooman keisari Diocletianuksen toimesta ja se on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Palatsin alueella voit tutustua muun muassa keisarin asuinhuoneisiin, temppeleihin ja mahtaviin holvikäytäviin.

Palatsin alueella on myös lukuisia kahviloita, ravintoloita ja pieniä putiikkeja, jotka tekevät vierailusta entistäkin miellyttävämmän. Voit viettää täällä helposti useita tunteja kävellen kapeilla kujilla ja ihaillen historiallisia rakennuksia. Älä unohda vierailla myös kellotornissa, josta avautuu upea näkymä koko kaupunkiin.

Riva-promenadi

Riva-promenadi on Splitin sydän ja suosittu kohtaamispaikka niin paikallisille kuin turisteillekin. Tämä kaunis rantakatu on täydellinen paikka rentoutua, nauttia merimaisemista ja seurata kaupungin vilinää. Promenadin varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joissa voit nauttia herkullisista kroatialaisista ruoista ja juomista.

Riva on myös erinomainen paikka iltakävelylle, sillä katu on kauniisti valaistu ja tunnelma on erityisen viehättävä auringonlaskun aikaan. Promenadin varrella järjestetään usein myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja, joten kannattaa tarkistaa paikallinen tapahtumakalenteri ennen matkaa.

Marjanin kukkula

Marjanin kukkula on Splitin vihreä keidas ja suosittu ulkoilualue. Tämä metsäinen kukkula tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin ja Adrianmerelle, ja se on täydellinen paikka patikointiin, pyöräilyyn tai vain rentoutumiseen luonnon helmassa. Kukkulalla on useita merkittyjä reittejä, jotka sopivat eri tasoisille liikkujille.

Marjanin kukkulalla sijaitsee myös useita historiallisia kohteita, kuten vanhoja kirkkoja ja luostareita. Yksi suosituimmista vierailukohteista on St. Jeronimen luostari, joka on rakennettu kallionseinämään. Kukkulan huipulta löydät myös Telegrin-näköalapaikan, josta avautuu henkeäsalpaava näkymä Splitin kaupunkiin ja ympäröivään saaristoon.

Bačvicen ranta

Bačvicen ranta on Splitin suosituin ja tunnetuin ranta, joka sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Tämä hiekkaranta on täydellinen paikka rentoutumiseen ja auringonottoon, ja se on erityisen suosittu perheiden keskuudessa. Rannalla on myös hyvät palvelut, kuten suihkut, pukuhuoneet ja rantabaareja.

Bačvicen rannalla voit myös kokeilla paikallista rantapeliä nimeltä ”picigin”, joka on hauska ja vauhdikas peli, jossa pelaajat yrittävät pitää pientä palloa ilmassa ilman, että se koskettaa vettä. Tämä peli on erityisen suosittu paikallisten nuorten keskuudessa ja se on hauska tapa viettää aikaa rannalla.

Paikalliset markkinat

Splitin paikalliset markkinat ovat erinomainen paikka tutustua kroatialaiseen ruokakulttuuriin ja ostaa tuoreita paikallisia tuotteita. Yksi suosituimmista markkinoista on Pazar, joka sijaitsee aivan Diocletianuksen palatsin vieressä. Täältä löydät laajan valikoiman tuoreita hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa ja muita herkkuja.

Toinen suosittu markkina-alue on Riban markkinat, jotka ovat erikoistuneet meren antimiin. Täällä voit ostaa tuoretta kalaa ja äyriäisiä suoraan kalastajilta ja nauttia paikallisista merenelävistä valmistetuista herkuista. Markkinoilla vieraileminen on myös loistava tilaisuus tutustua paikallisiin ihmisiin ja kokea aitoa kroatialaista tunnelmaa.

Retket lähisaarille

Splitin sijainti Adrianmeren rannikolla tekee siitä erinomaisen lähtöpisteen retkille lähisaarille. Yksi suosituimmista päiväretkikohteista on Hvarin saari, joka tunnetaan kauniista rannoistaan, historiallisista kohteistaan ja vilkkaasta yöelämästään. Voit myös vierailla Bračin saarella, joka on kuuluisa upeasta Zlatni Rat -rannastaan.

Retket lähisaarille ovat helppoja järjestää, sillä Splitistä lähtee päivittäin useita lauttoja ja veneitä eri saarille. Voit myös vuokrata oman veneen ja tutustua saariin omassa tahdissasi. Saarilla voit nauttia kauniista luonnosta, uida kristallinkirkkaassa vedessä ja tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinteisiin.

Split tarjoaa monipuolisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, jotka tekevät lomastasi unohtumattoman. Olitpa sitten kiinnostunut historiasta, luonnosta tai rantalomailusta, Splitissä on jokaiselle jotakin. Suunnittele matkasi huolella ja nauti kaikesta, mitä tämä upea kaupunki tarjoaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit